opleiding volgen belangrijk

Een opleiding nog steeds belangrijk

Vanaf jongs af aan word je voorbereid op een opleiding, je begint bij de peuterschool, dan ga je naar de basisschool en daarna komt het voortgezet onderwijs. Vanaf dit punt ben je niet meer leerplichtig en dat betekend dat je dan zelf mag beslissen of jij verder gaat met je studie of dat je wil stoppen met school. Wanneer jij ervoor kiest om te stoppen zal je aan het werk kunnen gaan maar helaas ben je voor veel soorten werk een diploma nodig en deze kan je alleen halen als je dus ook daadwerkelijk door bent gegaan met school.

Een vervolg opleiding kiezen is echter niet heel makkelijk maar gelukkig word hier wel op voorbereid door het onderwijs. Zo bestaan er tegenwoordig snuffelstages waarbij je een korte periode naar een bedrijf gaat om te proeven van de sfeer en werkzaamheden. Dit doe je dan bij meerdere bedrijven waardoor jij een keuze kan gaan maken voor je vervolg onderwijs. Ook kan je hier zelf een betekenis in hebben door vrijwilligers werk te doen bijvoorbeeld in de zorg of door een bijbaantje te nemen waar je misschien wel helemaal je ei in kwijt kan.

De keuze van vervolg onderwijs is niet altijd makkelijk en stoppen met een opleiding is niet gunstig dus het is belangrijk dat jij goede keuzes maakt en niet roekeloos iets kiest want je onderwijs word betaald vanuit je studiefinanciering. Bij je studiefinanciering betekend dit dat je alles moet terug betalen wanneer jij je studie niet afrond en de kosten hiervan kunnen erg hoog oplopen dus dit is zeker geen gunstige start en situatie om jezelf in te werken. De kosten van het terug betalen kunnen zelfs zo duur zijn dat je lange tijd moet werken om deze schuld weer in te kunnen lossen. Zoek dus goed uit wat je wil gaan doen!